Hartelkering onderdeel van de Europoortkering

De Hartelkering in het Hartelkanaal bij Spijkenisse maakt, evenals de Maeslantkering, deel uit van de Europoortkering, het meest recente onderdeel van de Deltawerken.

De bouw van de Hartelkering liep ongeveer gelijk met die van de Maeslantkering, van 1991 tot en met 1997.

De Hartelkering bestaat uit twee ellipsvormige schuiven met een overspanningslengte van 49,3 en 98 meter, die tussen ovale torens verticaal beweegbaar zijn opgehangen. De zogenaamde kerende hoogte bedraagt in gesloten toestand drie meter boven NAP. De schuiven worden na het neerlaten mogelijk door golven overspoeld, wat een onvoorspelbaar effect heeft op de belasting van de schuiven. Door hun ellipsvorm zijn zij hier echter tegen bestand. De Hartelkering is met opzet niet hoger gemaakt: de hoeveelheid water die over de kering zou spoelen veroorzaakt geen problemen in het achterland, terwijl een hogere kering zou kunnen leiden tot overstromingen in het Europoort-gebied en tot een overstroming van de dijk van de Brielse Maas.

Projectomschrijving

In 2016 stond het complete bewegingswerk (hydrauliekinstallatie + cilinders) voor een grootschalige revisie. De hydraulische installatie en de gigantische hefcilinders dienen volledig gereviseerd te worden. In 2014 zijn we begonnen met de contractvoorbereidingen en opmaak van het contract.

Mijn functie: Senior technisch adviseur/projectleider/contractschrijver

Voor het bedrijf: Rijkswaterstaat

  • Verantwoordelijk voor het opstellen van de klantvraag KES;

  • Begeleiden en leiden van vergaderingen met stakeholders;

  • Opstellen van  contractstukken (vraagspecificaties);

  • Contract begeleiden tijdens aanbesteding, voorbereiding en uitvoering;

  • Voortgangsbewaking;

  • QA/QC (aantoonbaarheid en V&V) binnen het project;

  • Het uitdragen van de Asset Managementfilosofie.

De gigantische schuiven en de Europa’s grootste hefcilinders zijn met behulp van bokken en telescoopkranen gedemonteerd en gemonteerd.

Voor de volledige revisie stonden 4 maanden gepland en is uiteindelijk binnen de gestelde termijnen goed afgerond.

Foto's