Salland-Twentetunnel (combitunnel)

De Salland-Twentetunnel is een gecombineerde spoor- en autotunnel in het centrum van Nijverdal in de Nederlandse provincie Overijssel.

De tunnel is aangelegd in het kader van het Combiplan (en had in het begin als werknaam Combitunnel). Het doorgaande verkeer op de N35 wordt via een geheel nieuw tracé door Nijverdal geleid. Onderdeel van dat tracé is de circa 500 meter lange tunnel, waarin de weg en het spoor ligt. De spoortunnel is in april 2013 in gebruik genomen voor het treinverkeer. De autotunnel wordt, naar verwachting van Rijkswaterstaat, op 29 augustus 2015 in gebruik genomen.

De Salland-Twentetunnel en het nieuwe tracé van de N35 ging in 2009 in aanleg, en het was oorspronkelijk gepland om de tunnel in 2013 open te stellen. Vanwege het aanpassen van de tunnelwet in 2011 moesten de bestaande contracten opengebroken worden. De aanleg liep hierdoor 12 maanden vertraging op en de geplande opening was verschoven naar eind 2014. Op 6 april.

 

Lead engineer WTB, periode 2010 – 2012.

Bedrijf: Vialis, Houten

Verantwoordelijk voor de interne urenbewakingen, planning en ontwerp van de werktuigbouwkundige werken, zoals: Brandblusinstallatie, overdrukinstallatie, vuilwaterafvoerinstallatie, tunnelventilatie, gebouw gebonden installaties ect.

 

Foto's