Swalmentunnel A73

De Swalmentunnel is een 1 kilometer (waarvan 400 meter gesloten) lange tunnel in de A73 bij het dorp Swalmen (gemeente Roermond).

Voor de bouw van de tunnel die omstreeks 2003 begon moest station Swalmen en spoorlijn enkele tientallen meters in westelijke richting verplaatst worden.

Aanvankelijk zou de tunnel (tegelijk met de Roertunnel) op 1 januari 2008 geopend worden. Wegens een onderschatting van de hoeveelheid werk die het plaatsen van de veiligheidsvoorzieningen vergde, is de oorspronkelijke openingsdatum niet gehaald. Uiteindelijk is de tunnel op 1 december 2009 volledig opengesteld. Tot die tijd gold in de tunnel in beide rijrichtingen een snelheidsbeperking van 70 km/h en is slechts één rijstrook beschikbaar. Op die manier was de hele A73 geopend voor verkeer, terwijl de aannemer de mogelijkheid had om door te werken. In de tussenliggende weekends zijn de tunnels gesloten voor het verkeer. De laatste 2 maanden voor de volledige opening is de tunnel zelfs volledig gesloten geweest.

Lead engineer WTB.

 

<!-- [if gte mso 9]> <w:LsdExc

Foto's